Hoe kiest u de juiste datalogger voor uw toepassing?

In de huidige datacentrische maatschappij is het kiezen van de juiste datalogger van het grootste belang voor nauwkeurige en betrouwbare registratie van data. Of u nu omgevingsparameters in een ruimte controleert, het energieverbruik bijhoudt, de veiligheid van voeding verzekert of wetenschappelijk onderzoek uitvoert, het kiezen van de juiste datalogger is cruciaal.

Om u te helpen de juiste datalogger te kiezen, bieden we u een gids met waardevolle inzichten en informatie. We zullen de verschillende soorten dataloggers onderzoeken, zoals temperatuur-, vocht-, druk- en luchtkwaliteitsdataloggers, samen met hun specifieke toepassingen. Daarnaast gaan we dieper in op de voordelen van dataloggers, de belangrijkste kenmerken om rekening mee te houden en de naleving van industriestandaarden.

Wat is een datalogger?

Dataloggers zijn apparaten die gemeten gegevens vastleggen en opslaan in de tijd en die dienen als onmisbare hulpmiddelen in wetenschappelijk onderzoek, industriële processen, transport en milieumonitoring. Het continu verzamelen en analyseren van gegevens is van vitaal belang voor het bewaken en optimaliseren van activiteiten en het nemen van datagestuurde beslissingen in verschillende sectoren.

Deze apparaten kunnen parameters zoals temperatuur, vochtigheid, druk, CO2-niveaus en spanning controleren. Sommige dataloggers werken onafhankelijk, terwijl andere aangesloten zijn op netwerken of computers voor real-time monitoring en analyse.

Voordelen van dataloggers

Dataloggers bieden tal van voordelen, waaronder:

 • Continue en nauwkeurige gegevensverzameling in de tijd
 • Eliminatie van manuele gegevensverzameling en dus vermindering van menselijke fouten
 • Grote gegevensopslagcapaciteit voor diepgaande analyse en trendidentificatie
 • Real-time monitoring en onmiddellijke waarschuwingen voor snelle actie
 • Waardevolle inzichten en verbeterde besluitvormingsprocessen
 • Voldoet aan industrie-specifieke standaarden voor gegevensregistratie
 • Verbeterde procesoptimalisatie en dus mogelijkheden om kosten te besparen

De juiste datalogger kiezen

Het kiezen van de beste datalogger vereist een zorgvuldige evaluatie van verschillende factoren. Eerst en vooral moet u rekening houden met de parameters die u moet bewaken. Er zijn dataloggers beschikbaar voor een brede waaier aan meetparameters en sommige dataloggers combineren de meting van meerdere parameters.

Typische meetopties zijn:

Veel dataloggingsystemen zijn ontworpen voor specifieke toepassingen zoals bewaking van vaccintemperaturen en ultralage temperatuurbewaking voor biomedische en farmaceutische toepassingen.

De gegevensopslagcapaciteit is een belangrijke overweging, vooral voor toepassingen die langdurige monitoring vereisen bij hogere meetsnelheden. Kies een datalogger met voldoende geheugen om essentiële gegevens op te slaan zonder deze vaak te moeten downloaden. Gebruikers die externe gegevenstoegang of mogelijkheden om gegevens te delen nodig hebben, kunnen cloud-gebaseerde oplossingen voor gegevensregistratie kiezen.

Real-time monitoring is een ander cruciaal aspect, vooral in toepassingen die onmiddellijke reacties vereisen. Het is ook essentieel om industrie-specifieke voorschriften en aanbevelingen te overwegen bij het kiezen van een datalogger.

Evalueer ten slotte de levensduur van het apparaat, de levensduur van de batterij en de bedrijfsomstandigheden, vooral als het gebruikt zal worden in ruwe omgevingen. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen gebruikers een datalogger selecteren die overeenstemt met hun vereisten en nauwkeurige en betrouwbare gegevens levert voor hun toepassingen.

Dataloggers voor verschillende toepassingen

Dataloggers worden in verschillende sectoren en domeinen gebruikt vanwege hun veelzijdigheid en brede toepassingsmogelijkheden. Enkele veel voorkomende toepassingen zijn:


Dataloggers worden bijvoorbeeld gebruikt voor omgevingsbewaking om de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit in kassen en gebouwen bij te houden. In industriële procescontrole monitoren dataloggers de temperatuur van apparatuur, trillingen en productiesnelheden voor geoptimaliseerde operaties. Medische toepassingen maken gebruik van dataloggers om de juiste opslag en transport van medische benodigdheden te garanderen. Bewaking van de koudeketen is cruciaal voor bederfelijke goederen om de juiste temperatuur te behouden tijdens het transport. Vermogensbewaking met spannings- en stroomdataloggers helpt bij energiebeheer, terwijl bewaking van voedselveiligheid en farmaceutische opslag en transport ervoor zorgt dat de regelgeving wordt nageleefd. Andere toepassingen zijn HVAC-systeembewaking en bewaking van gezondheid en veiligheid op het werk.

Verschillende types dataloggers

Dataloggers zijn er in verschillende types. Ze zijn elk ontworpen om specifieke parameters te monitoren en op te slaan.

 • Temperatuur dataloggers: Gebruikt in toepassingen zoals voedselopslag HACCP, HVAC-systemen en omgevingsbewaking om temperatuurveranderingen in de tijd te meten en te registreren.
 • Vochtigheid dataloggers: Meten en registreren relatieve vochtigheidsniveaus, cruciaal voor het controleren van vocht in omgevingen zoals musea, serres en industriële omgevingen.
 • Druk dataloggers: Verzamelen en registreren drukveranderingen in industrieën zoals olie en gas, productie en ruimtevaart om systeemprestaties te controleren en operaties te optimaliseren.
 • Voltage en stroom dataloggers: Bewaken en loggen elektrische parameters voor het registreren van stroomverbruik, optimalisatie van stroomverbruik en het garanderen van de veiligheid van apparatuur.
 • Luchtkwaliteit dataloggers: Analyseren en registreren van de luchtkwaliteit binnen en buiten, belangrijk voor het handhaven van een gezonde omgeving in milieubewaking, industriële faciliteiten en veiligheid op het werk.

Op zoek naar dataloggers van hoge kwaliteit op maat van uw unieke toepassing? Neem contact op voor advies of vraag een offerte aan. U kan ook op onze webshop terecht: dataloggers.shop. Tempro is een vertrouwde expert en leverancier van betrouwbare en innovatieve dataloggingsystemen. Ons uitgebreid assortiment is geschikt voor een breed scala aan eindgebruikers en toepassingen, met cloud-opslag, real-time monitoring en naleving van industriële normen.

Mis de kans niet om uw datamonitoring en beslissingsmogelijkheden te verbeteren met Tempro.