Strengere regels voor gezondere binnenlucht: comeback CO2-meter en verplicht luchtkwaliteitslabel

Er komen nieuwe regels om de binnenlucht in ons land gezonder te maken. Naast de terugkeer van de CO2-meter komt er ook een verplicht luchtkwaliteitslabel. Dat schrijven de kranten van Mediahuis zaterdag.

Illustratiebeeld. CO2-meter horeca Gent. © Wannes Nimmegeers

Eind vorig jaar keurde het parlement een nieuwe wet goed rond binnenlucht­kwaliteit, die nu uitgewerkt is in concrete regels. Die gaan eerst van kracht in de horeca en de sport- en cultuursector, blijkt uit enkele ontwerpen.

Voortaan zou elke zaak die groter is dan 15 vierkante meter en waar ­mensen langer dan een kwartier aanwezig zijn, weer een CO2-meter ­nodig hebben. Heeft de zaak een ventilatie- en/of luchtzuiveringssysteem, dan moet die weergeven hoeveel verse lucht de ­installatie op­levert, net als het maximumaantal personen.

Zaken moeten ook een risico­analyse en een actieplan opstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Eerst vrijwillig, maar vanaf 1 januari 2025 moeten ­uitbaters een luchtkwaliteits­­label uithangen of publiceren.

Pandemie

“We mogen niet vergeten wat we geleerd hebben uit de pandemie”, zegt ­minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Het is best mogelijk dat we binnen een aantal jaren weer een zeer besmettelijke luchtgedragen ziekte meemaken. We moeten dus klaarstaan.”

“We mogen niet vergeten wat we geleerd hebben uit de pandemie.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Bron: https://www.hln.be/binnenland/strengere-regels-voor-gezondere-binnenlucht-comeback-co2-meter-en-verplicht-luchtkwaliteitslabel~aaa4386c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F